Menstruation – en lynguide

Nøglen til at bryde et tabu er viden. Her finder du den vigtigste information, så I kan komme i gang med at tale om menstruation og menstruationscyklus på holdet eller i klubben.

Hvad er menstruation?

Hver måned ved ægløsning bliver slimhinden i livmoderen tykkere for at kunne tage imod et befrugtet æg. Som regel sker der ikke nogen befrugtning af ægget, og derfor skiller livmoderen sig af med den blodige slimhinde igen. Det sker ved, at den trækker sig sammen for at udstøde slimhinden, og det er det, vi kender som menstruation.

Hvad er en cyklus?

Du finder frem til varigheden af din menstruationscyklus ved at tælle dagene mellem menstruationens første dag til første dag i den næste menstruation. En menstruationscyklus er som regel på ca. 28 dage men kan være alt mellem 21 og 35 dage. Du har ægløsning ca. midt i din cyklys; 12-16 dage inden din næste menstruation. Det er i denne fase af din cyklus, at du kan blive gravid.

Vidste du at

Menstruation starter i 10-16 års alderen...
...og stopper igen, når man er omkring 52 år.

Menstruation og prævention

Nogle bruger præventionsmidler som p-piller eller hormonspiral for at opleve mindre blødning ved menstruation. Hvis du spiser p-piller eller har hormonspiral, er du påvirket af hormoner. Din menstruation kan derfor blive anderledes, og du kan kan bløde mindre. Det er meget individuelt.

Bid tænderne sammen og hold smerten ud - fungerer sjældent

Det er sværere at lindre menstruationssmerter, når de har fået lov at udvikle sig til fuld styrke. Det er altså ikke smart at bide det i sig, og vente med at spise smertestillende medicin til smerten bliver uudholdelig. Det bedste er faktisk at lindre med smertestillende, allerede når du mærker de første smerter komme. 

Vidste du at

Menstruation varer i 2-10 dage

PMS = Præmenstruelle spændinger

PMS er en blanding af en masse forskellige kropslige og følelsesmæssige spændinger, der opstår efter ægløsning og op til menstruation. De kan indebære irritabilitet, ømme bryster, hævelse, menstruationssmerter, humørsvingninger og træthed. Nogle oplever alle symptomerne, mens andre kun oplever et par af dem.

For hård træning kan få menstruationen til at udeblive

Uregelmæssig eller udeblivende menstruation kan skyldes flere ting som bl.a. stress, dårlig kost eller for meget motion. Hvis du kun har haft menstruation et par år, er det helt normalt, at den endnu ikke er helt regelmæssig. Men hvis du er i tvivl, så kan det være en god idé at tale med din læge om dine symptomer – ikke mindst for at forebygge senere problemer. Udebleven menstruation som følge af hård træning kan nemlig føre til knogleskørhed, som er en sygdom, der ikke kan helbredes.

Vidste du at

Menstruation består i gennemsnit af knap 1 dl. blod

Viden er nøglen

Forskning viser, at godt kendskab til emnet menstruation øger unges selvtillid og mentale sundhed. Godt kendskab til kroppen fører altså til øget psykisk sundhed hos unge og på sigt vil det også føre til øget ligestilling.

Vidste du?

Kvinder, der tilbringer meget tid sammen, får automatisk synkroniserede menstruationscyklusser. Det fremgår af undersøgelser og har at gøre med mekanismer for reproduktion. Det kan være nyttigt at vide, hvis du er træner for et hold, der bruger meget tid sammen.

Vidste du at

Hvis man talte alle menstruationsdage sammen, skulle man have menstruation i sammenlagt otte år!